W szóstym odcinku ulubionych posiłków znanych sportowców czas na danie Mohameda Salaha! 2 bramki w półfinale Ligi Mistrzów, 43 (póki co) w całym sezonie w zaledwie 47 meczach biorąc pod uwagę wszystkie rozgrywki. To fenomen, który wdziera się go ścisłego topu światowych piłkarzy! Co jest w takim razie jego ulubioną potrawą?
Daniem, które najbardziej lubi jeść Mo Salah jest kushari – tradycyjna egipska potrawa składająca się z ryżu oraz makaronu, soczewicy, ciecierzycy oraz cebuli.
O zaletach jedzenia ryżu i makaronu mogliście poczytać we wcześniejszych wpisach m.in o diecie Messiego i Neymara dlatego w tym wpisie znajdziecie informacje o pozostałych częściach składowych kushari.
Ciecierzyca bogata jest w witaminy z grupy B – przede wszystkim B2 i B3, ale także B1, B5 oraz B6. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowania układu nerwowego, dbają też o równowagę psychiczną, a także wydolność układu krążenia. Należy też wspomnieć o witaminie B9 oraz K1 odpowiadającej za krzepliwość krwi. Spożywanie ciecierzycy może wspomóc ogólna odporność organizmu. Roślin ta jest również świetnym źródłem miedzi oraz mangadu.
Wartości odżywcze soczewicy w dużej części pokrywają się z ciecierzycą. Ta również bogata jest w witaminę B1, B2, B5 i B6, zaś w zakresie składników mineralnych spożywając soczewicę organizm wyposażamy w znaczącą dawkę żelaza, potasu, magnezu, fosforu i cynku. Soczewica jest doskonałym źródłem białka przyswajalnego, a jedzenie tej rośliny wspomaga pracę układu pokarmowego.
Nie ze wszystkich sportowców warto brać przykład, ale z tych, którzy zdobywają w wyborach prezydenckich we własnym kraju około miliona głosów, nawet nie startując w nich – ewidentnie warto 😉