W dzisiejszym wpisie w końcu nadszedł czas na słynnego CR7 i jego ulubioną potrawę! Portugalczyk to tytan pracy słynący ze świetnego przygotowania technicznego i motorycznego. Co zaś najbardziej lubi jadać? Odpowiedź w piątym odcinku cyklu „Ulubionych posiłków znanych sportowców!” 🙂
Cristiano Ronaldo uwielbia ryby, a jego ulubionym gatunkiem jest dorsz. Nic więc w tym dziwnego, że danie którym najczęściej zajada się skrzydłowy Realu jest Bacalhau à Brás – dorsz solony i suszony – tradycyjna portugalska potrawa.
Dorsz bogaty jest w białko. Spożycie 100 gramów zapewnia 1/3 dziennej dawki tego makroskładnika. Ryba ta jest świetnym źródłem selenu, fosforu, a także witamin z grupy A, B12, i D3 oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Dorsza zaliczyć można do ryb chudych, a ze względu na jego właściwości poleca się go spożywać osobom narażonym na choroby układu krążenia.
W proponowanej wersji uzupełnieniem potrawy są warzywa – m.in oliwki i czosnek.
Warto jeść oliwki ze względu na bogactwo witamin z grupy B, C i E. Bogate są również w minerały takie jak żelazo, miedź, fosfor i potas. Świetnie wpływają na kondycję skóry i przemianę materii.
Często słyszy się o pozytywnym wpływie spożywania czosnku na organizm. Nie jest to mit! Czosnek to swojego rodzaju naturalny antybiotyk – może wspomóc w walce z grypą oraz w razie choroby m.in odblokować nos – doskonale wpływa na stan układu oddechowego. Czosnek jest warzywem, które zdecydowanie powinno znaleźć się w diecie sportowca i nie tylko – profilaktyczne jedzenie go może uchronić każdego od wielu chorób!