Jakikolwiek cykl o sportowcach nie mógłby się obyć bez wpisu poświęconemu Andresowi Inieście. Piłkarz Barcelony to wzór profesjonalizmu. Zawodnik lubiany i szanowany niemal w każdym zakątku świata. A jak wygląda jego dieta?
Ulubionym daniem Iniesty jest kurczak. W naszej propozycji przygotowany jest w formie w duszonej ziołach prowansalskich z imbirem, curry i cynamonem. Kompozycję dopełnia dziki ryż z kurkumą oraz surówką ze świeżych warzyw.
O zaletach spożywania mięsa z kurczaka mogliście już poczytać we wpisie o posiłku Leo Messiego. Przypominając wspomnę tylko o tym, że jedząc kurczaka wyposażamy organizm w łatwo przyswajalne białko oraz porcje witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka bogate jest również w selen i magnez. Dodając do tego surówkę ze świeżych warzyw (według upodobania) zapewniamy sobie pewność dostarczenia składników pozwalających na prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia.
Warto chwilę poświecić dzikiemu ryżowi. To niestety wersja zdecydowanie rzadziej spotykana niż najbardziej popularny ryż biały czy nawet ryż brązowy. Dlaczego niestety? Otóż ryż dziki jest o wiele bogatszy w odżywcze składniki od swoich bardziej znanych odpowiedników. Jest m.in świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Bogaty jest również w magnez, cynk, a także żelazo. Spożywać mogą go również osoby chore na celiakie bowiem zaliczany jest do grupy roślin bezglutenowych.
Kurkuma, która dopełnia opisywany posiłek również nie jest przypadkowa! Ta przyprawa rodem z Azji nosi miano jednego z najsilniejszych środków przeciwzapalnych biorąc pod uwagę tylko naturalne składniki, skutecznie działa chociażby jeśli idzie o uśmierzaniu bólu, przyśpiesza gojenie ran oraz korzystnie wpływa na pracę serca.
Andres Iniesta gra na najwyższym światowym poziomie mimo 34 lat na karku! A kto wie ile jeszcze sezonów przed nim… Odpowiednia dieta to z pewnością jeden z elementów składających się na jego piłkarską długowieczność 🙂