Aktualnie bardzo modnym tematem są nietolerancje pokarmowe. Czy aby na pewno to tylko moda?
Wiele osób decyduje się na odstawienie niektórych produktów, ponieważ najzwyczajniej w świecie źle się po nich czuje – przeżywa wzdęcia, zgagę, gazy lub po prostu czuje się ciężko i ,,jakoś” źle.
Najlepsi sportowcy świata mają wszystko dopięte na ostatni guzik – u każdego z nich dieta odgrywa ogromna rolę. Jeśli byłaby to tylko moda na posiadanie nietolerancji to osoba taka jak Novak Djokovic nie zdecydowałaby się na zrezygnowanie z części produktów.
Należy tutaj zauważyć, że po tym posunięciu popularny „Nole” zaczął wygrywać mecz na meczem. Oczywiście dieta to nie jedyna przyczyna jego sukcesu, ale nagła zmiana jego gry po odsunięciu niektórych składników pokarmowych jasno pokazuje, że jest to bardzo istotna kwestia.
Dobrze dobrana dieta to także jeden z elementów, które wpłynęły na sukces Roberta Lewandowskiego.
Lewandowski wykluczył ze swojej diety gluten, nie spożywa też m.in produktów nabiałowych, artykułów puszkowanych oraz słodyczy. RL9 bez ciężkiej pracy nie doszedłby na piłkarski szczyt, ale tak jak w przypadku Djokovica, odopowiednia dieta z pewnością przyczyniła się do progresu zanotowanego przez „Lewego”.
Znany Wam Szymon Szymczak wykonał już jakiś czas temu badania na nietolerancje pokarmowe. Okazało się, że produkty, które powinny zostać wyeliminowane są jednocześnie rzeczami, których nie lubi. Pokazuje to, że nasz organizm jest na tyle mądry, że sam nam pokaże co dla niego najlepsze. Musimy się tylko nauczyć się go słuchać.
Należy pamiętać o jednym – nie jest prawdą, że nietolerancja towarzyszy nam całe życie. Może się zdarzyć, iż zmieni się produkt przez nas nieakceptowany lub całkowicie pozbędziemy się takich. Trzeba cały czas obserwować swój organizm i testować.
Lista najczęściej nietolerowanych produktów:
– zboża;
– owoce morza;
– jaja;
– ryby;
– mleko i produkty mleczne;
– orzeszki ziemne;
– soja.